Mitől véd az orvosi szájmaszk és mitől nem?

2020.04.17.

Orvosi szájmaszkot azért érdemes viselni, hogy az enyhe tünetekkel rendelkező vagy a teljesen tünetmentes emberek ne adják át a lappangó vírust családtagjainknak, illetve bárkinek, akivel érintkeznek. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy minimalizáljuk a vírus terjedését.

Az orvosi szájmaszk nem szűri ki a vírusrészecskéket, de csökkenti a porhoz és csepphez tapadt víruspartikulumok bejutását a légutakba. Tehát az orvosi szájmaszk nem nyújt 100%-os védelmet a vírus ellen, azonban csökkenti az esetlegesen bejutó vírusrészecskék számát azzal, hogy a szóródó cseppek (beszélgetés, köhögés, tüsszentés) a maszk felszínére kerülnek, nem az arcbőrre vagy a nyálkahártyára.

Bár szokatlan helyzet, hogy arcunkat maszk takarja, azonban viselése csökkenti azt, hogy szennyezett kézzel érintsük meg az arcunkat. Ez egyben figyelmeztet arra is, hogy minimalizáljuk az arcunk érintését és tudatosan, átgondoltan viselkedjünk a maszk viselése közben.

Fontos, hogy soha ne használjon több alkalommal egyszer használatos szájmaszkot!

A maszk közterületen történő viselése figyelmezteti a körülöttünk lévőket a megfelelő távolság betartására, illetve arra is, ha bármilyen kontaktust kell felvennünk (beszélgetés, tárgyak átadása) annak idejét a legrövidebbre mérsékeljük és a minimum 2 méter távolságot megtartsuk.

Forrás: Magyar Orvosi Kamara, Tegyünk valamit a szánk és az orrunk elé írása alapján.

Oszd meg másokkal is!

Vissza