Milyen a legjobb szájmaszk?

2020.04.20.

Eljött a szájmaszkok ideje! Az év elején még senki nem sejtette, hogy Magyarországon a ritkán vásárolt és szinte pár forintért kapható szájmaszkokért harc fog indulni. Ugyanis a  Kínából indult koronavírus egyik fő védekezési eszköze a szájmaszk! Egy nap folyamán körülbelül 15-ször érintjük meg az arcunkat, ezzel fokozva a vírus terjedését. Tehát ki kell választanunk számunkra a legjobbat. Azonban a piacon többfajta is rendelkezésünkre áll, így nehéz eldönteni, hogy melyik lenne a legideálisabb!

Nézzük a lehetőségeket:

  • Varrott pamutmaszkok:

Vonzó lett a sok textil szájmaszk, mivel otthon is meg lehet aránylag gyorsan és kis kézügyességgel csinálni, ráadásul a nagy divattervezők is kijöttek egypár design termékkel, ami jelentősen növelt az eladhatósági értékén. Azonban a megfertőződéstől nem véd meg bennünket, viszont arra megfelelő, hogy mi ne fertőzzünk másokat. Előnye még, hogy mosható, így többször használható! De amit szem előtt kell tartanunk, hogy a vírusok ellen sajnos nem véd meg!

  • Sebészeti maszk:

Sajnos ugyanaz érvényes rá, mint a pamutmaszkokra, csak attól véd meg, hogy mi ne fertőzzünk másokat! Azonban fontos érv mellette, hogy ha ezt a maszkot viseljük, akkor nem tudunk a saját arcunkhoz hozzányúlni és így nem fertőzzük meg magunkat sem. Arra figyeljünk, hogy egyszeri használat után el kell dobni.

  • FFP maszk, kilégzőszelepes:

Ilyen maszkokat viselnek a betegápolók, illetve a mentősök is, ez már tényleg a vírusok ellen szolgál. Belégzéskor teljes felületén megszűri a levegőt, még az apróbb cseppeket sem engedi át, ezáltal megvéd bennünket a fertőzéstől. Sajnos a korai felvásárlások miatt ez a maszk még mindig nagy hiány a piacon. Ráadásul az ára is meglehetősen borsos.

Tehát ha a nekünk megfelelő legjobb maszkot akarjuk kiválasztani, akkor alaposan gondoljuk át, hogy milyen közegben fogunk megfordulni, hány ember fog körül venni, mennyi ideig fogunk ott tartózkodni és ezek a szempontok alapján válasszuk ki a nekünk megfelelőt. Arra gondolva, hogy a legegyszerűbb maszk is többet használ, mintha semmit sem hordanánk!
A maszk vigyáz ránk, ne szégyelljük viselni!

Oszd meg másokkal is!

Vissza