Május 4-től vidéken újraindulhat az élet - szigorú menetrend szerint

2020.05.03.


Fontos, hogy az idősekre továbbra is fokozottan kell vigyázni, Budapesten és Pest megyében pedig a koronavírus-fertőzöttek, illetve az elhunytak magas száma miatt maradnak a korlátozások. Így például ott továbbra sem használhatók a vendéglátó egységek kerthelységei, teraszai, és továbbra is csak az élelmiszerboltok, drogériák és gyógyszertárak működhetnek rendes nyitvatartással, a többi bolt 15 órakor bezár. Ugyanakkor vidéken hétfőtől a bevásárlóközpontok már rendes nyitvatartással működhetnek.

A Budapesten és Pest megyében élők továbbra is csak alapos indokkal hagyhatják el otthonukat, nem tanácsos vidékre utazniuk, például nem mehetnek vidékre strandolni, és továbbra sem használhatják a játszótereket.

Országszerte továbbra is érvényes a 65 év felettiek vásárlására fenntartott 9 és 12 óra közötti idősáv, a rendezvények pedig mindenütt tilosak augusztus 15-éig, kivéve a temetéseket, az esküvőket és az egyházi eseményeket. A lakodalom is rendezvénynek számít, ezért augusztus közepéig nem lehet megtartani.

Amennyiben mégis ki kell mozdulnia továbbra is fokozottan kell vigyázni. Minden esetben viseljen maszkot vagy sálat, mely jól eltakarja az arcát (száját és orrát feltétlenül). Igyekezzen kesztyűt hordani, ezt pedig használat után megfelelően fertőtleníteni és/vagy egy jól zárható kukába kidobni.  

A másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méteres távolságot tartson. Az üzletekben és tömegközlekedési eszközön, taxikban mindenki köteles eltakarni az arcát maszkkal vagy sállal. 

Forrás: koronavirus.gov.hu; https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=231413191462218

Oszd meg másokkal is!

Vissza