A maszkok közötti különbség. Melyiket válasszam?

2020.04.21.

A szájmaszkok esetében 3 különböző fő típust különböztethetünk meg. Természetesen ezen típusok árban is és minőségben is, sőt még designban is eltérhetnek, de tekintsük át a legfőbb előnyeiket és esetleges hátrányaikat.

1. Eldobható, egyszer használatos, vagy orvosi maszkok

A piacon legolcsóbban kapható szájmaszk, ami nem jelenti azt, hogy rossz lenne ebben az időszakban. Fontos azonban, hogy tisztában legyünk a használat módjával, annak szerepével a védekezésben. A jobb minőségű maszkok három rétegűek, magas szűrőképességűek és kényelmes a viseletük. A legfontosabb szerepük a vírus terjedésének megakadályozásában van.  Akkor érdemes viselni, ha úgy érezzük betegek vagyunk, folyik az orrunk, netán köhögünk. Az orvosi szájmaszk használatával a környezetünket védjük a vírus terjedésétől, valamint kisebb mértékben minket is védhet a szálló portól és egyéb, mikromérettől nagyobb részecskéktől. Mit nem tud azonban ez a megoldás? Nincs benne szűrő, ezáltal a kisebb, mikroméretű részecskéket nem tudja kiszűrni a levegőből. Mondhatjuk, hogy arra nem alkalmas, hogy vírussal teli zárt helyiségben megvédje viselőjét, arra viszont igen, hogy mi ne fertőzzünk másokat. Könnyű és kényelmes viselet, biztonságos, egyszer használatos megoldás.

2. Mosható, többször használatos maszkok

Ma már mindenféle divatos anyagból is gyártanak ilyesféle szájmaszkokat, előbb-utóbb, talán megtanulunk élni vele és kénytelen-kelletlen használni is fogjuk őket. Drágábbak az egyszer használatos maszkoktól, de biztonságos használatuk csak akkor valósul meg, ha odafigyelünk a helyes használatra és miután hordtuk, igenis mossuk őket. 60-90 fokon javasolják a mosást, és kifejezetten ajánlott az ilyen szájmaszkok gőzölős vasalása is. Anyagában lényegesen egyszerűbb, mint a háromrétegű eldobható maszkok, tökéletes védelmet ne reméljünk tőle, de a fertőzés terjedésének megakadályozásában nagy segítséget adhat. Kutatók azt is bizonyították, hogy másodlagos hatásként a maszkviselő kevesebbet nyúl az arcához, már csak ezzel is csökkenti a fertőzés esélyét.

3. Szűrővel ellátott KN95 vagy FFP2 szájmaszkok

    Ezeket a maszkokat használják a nővérek, orvosok is a frontvonalban. Fokozottan vírusveszélyes helyen persze még ezeket a maszkokat is néhány óra használat után eldobják. A speciális szűrőknek köszönhetően a vírus mikroszemcséinek jelentős részét ki tudják szűrni a levegőből, így védve a használót a megbetegedéstől. A három szájmaszk típus közül mindenképpen a legbiztonságosabb megoldás, persze ezt az ára is tükrözi. A kínai KN95-ös változat és az európia FFP2-es jelölésű szájmaszktípusok tudásban, biztonságban hasonlónak tekinthetők.

Oszd meg másokkal is!

Vissza